FÖRSVARSMAKTSHUND         ©forzageran.se 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Inget material/foton får kopieras utan medgivande©forzageran.se

Benämningen bevakningshund har ersatts med benämningen Försvarsmaktshund.

Det betyder att det är andra regler på det senaste certprovet (2008) + att det inte finns hundar som utbildas i hemvärnet och hundar som utbildas i Flygvapnet. Alla hundar utbildas på exakt samma vis. TJH(FM)Försvarsmakten, ersätter tidigare titel TJH(HV) hemvärnshund och TJH(FV) Flygvapenhund. Det som fortfarande skiljer hundarna åt är att ett hemvärnsekipage är ett team och det är hundföraren som går med sin hund, ekipaget bedöms tillsammans under CERT-PROVET. En tidigare benämd flygvapenhund får samma utbildning men föraren bedöms inte och går inte med sin hund vid ex. ett skarpt läge utan hunden lånas ut. FM blir ett samlingsnamn för hundar med samma utbildning. Geran och jag är ett ekipage, och under CERT-PROVET bedömdes även vårt samarbete, ex. hur jag som matte kunde läsa min hund eller hur vi klarade de olika provmomenten. Skillnaden består fortfarande  i att Hundföraren som är ett ekipage med sin FM-hund måste göra TFU-G (Totalförsvarsmaktsutbildning-grund) och får då sin uniform. Detta behöver inte föraren till tidigare benämning FV-hund göra, då den utbildade FMhunden lånas ut till Försvarsmakten. FM-hunden räknas inom FM som ett vapen. Dess hundförare är numera enligt nya utbildningen utbildad pistolskytt. Så ... hundföraren går med två vapen, hund och pistol (som alltid förvaras hos FM.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 GÄSTBOK

 Inget material/foton får kopieras utan medgivande©forzageran.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 VAD KRÄVS?

Krav på hunden:

    1.Hunden skall vara skottfast.

    2.Hunden skall ha en mankhöjd på minst 45 cm enligt ras standard. Oregistrerad hund skall mätas om tveksamheter avseende mankhöjd råder.

    3.Hunden skall vara röntgad avseende armbågsleder och höftleder. Godkänd status för höftled (HD) är grad A och B, samt UA på armbågslederna (AD). HD grad C samt

    AD grad 1 kan i vissa fall accepteras, det skall då finnas en separat tjänstebedömning av SKK officiell avläsande veterinär. Den separata tjänstebedömningen bekostas av hundägaren.

    4.Hunden skall vid provtillfället vara minst 18 månader och ej ha fyllt 5 år.

    5.Hunden skall ha lämpligt hårlag, vilket innebär under ull och täckhår.  

    6. Disponibilitetskontroll skall vara klar innan utbildningen startar.

    7.Hunden skall vara godkänd vid inträdesprov bevakningshund

     

     

    Första steget är att göra ett anlagsprov.

    Inträdesprovets genomförande:

    1. Tillgänglighet

    Hundens tillgänglighet bedöms samtidigt som provledaren tar emot hund och förare. Genom att provledaren på ett inbjudande sätt tar kontakt med hunden och lugnt kontrollerar hurhunden reagerar vid lugna handpåläggningar klappningar ( ger en uppfattning om hur hunden kommer att reagera vid framtida hantering av annan person). Lämpligt är också att använda rösten på ett positivt sätt.

    2. Samarbete förare/hund

    Samarbetsprovet genomförs under aktivitet och startar med ett kort lydnadspass ex. linförighetoch fritt följ med vändningar och halter. Därutöver genomföres aktivitet med ex. traslek, bolleller dylikt för att se hur hunden svarar på enklare retningar.

    3. Skottprov

    Skytten skall vara utplacerad då hund och förare anländer. Skytten skall placeras på ett sådant sätt att denne är synlig men ej distraherande för hunden. Avstånd för skott ca. 25 meter. Skott avlossas på tecken från provledaren.Förare och hund genomför aktivitet ex. lydnad, traslek etc. varunder 1-2 skott avlossas med dressyrrevolver (9 m/m). Därefter avbrytes aktiviteten. När hunden bedöms vara i passivitet avlossas ytterligare 1-2 skott varefter aktiviteten återupptages.

     

    4. Bevakningsprov

    Genomföres under patrullering, kortare sträcka 75-100 m. Hunden föres fritt i koppel utan krav på lydnad. Efter ca 30 m finns vindfigurant utlagd ca 10 – 15 m från stigen.Kontroll av om hunden spontant markerar figuranten. Markerar ej hunden på utvägen kan förnyat försök ske under återpatrullering. Efter ytterligare ca 30 – 40 m finns ljudfigurant som rör sig i terrängen och styrs av provledaren. Provledaren avgör hur nära stigen och på vilket sätt figuranten skall röra sig t e x sakta, snabbt eller krypa, beroende på vilken reaktion man får från hunden.

    5. Bastjänst

    Kan genomföras med samtliga hundar inför och skall pågå under minst 30 min, med förarna utom synhåll. Momentet genomföres även under väntetiden mellan de olika momenten. Med ett sådant upplägg kan av provledaren utsedd person ansvara för hundarna och under tiden kontrollera hundarnas hanterbarhet under uppkoppling och överlämnade till förare inför ochefter respektive moment. Viktigt är att denna person har förståelse för avsikten med inträdesprovet och inte ställer högre krav än att provet ger en uppfattning om hunden är hanterbar eller med träning kan komma över ovanan vid uppkopplingen.För att ge rätt effekt skall förarna vara utom synhåll under uppkopplingen.

    6. Värdering av provet

    Avsikten med inträdesprovet är att ge instruktören en uppfattning om hundens lämplighet för fortsatt utbildning. Beaktas måste att de hundar som kommer till provet har mycket lite eller ingen erfarenhet. Därför är det viktigt att instruktören gör en helhetsbedömning beträffande hundens lämplighet som Försvarsmaktshund och bedömer om hunden efter genomförd utbildning kan förväntas klara ett certifikatprov. Under provet kan provledaren utifrån egen bedömning förstärka retningarna för att få önskad effekt på hunden.

     

    Om hunden bedöms lämplig så är det bara att köra på. Bevakningsutbildningen börjar. Sen gör man brukslydnaden för LKL och till sist Cert-provet som består av följande moment:

     

    KONTAKTTAGANDE, BESIKTNING/HANTERING och SAMARBETE.

    Målsättning

    Kontrollera hundens vilja / ovilja att ta kontakt med en främmande människa samt förmåga att låta sig hanteras och samarbeta med okänd person

    Anvisning

    Hunden med förare står i direkt anslutning till publik/funktionärer.

    Kontrollant eller av denne utsedd lämplig person, ansluter från sidan och hälsar på föraren. Om hunden ej tar kontakt med kontrollanten skall kontrollanten skapa anledning för hunden att ta kontakt genom att prata med hunden. Om hunden fortfarande inte tagit kontakt skall kontrollanten ej tvinga hunden till kontakttagande utan momentet avbryts och hundens uppträdande antecknas under anmärkningar.

    Efter kontakttagande går kontrollanten ca 5 m där hundens vilja att följa med/samarbeta testas.

    5m från gruppen vänder kontrollanten upp mot gruppen och gör halt.

    På denna plats sker en ingående kontroll av hundens ben, tassar, rygg och bröst.

    Vidare kontrolleras hundens ID-nummer samt tänder. Efter denna hantering lämnas hunden åter till ägaren.

    Som avslutning skall hunden lastas, i för hunden okänt fordon, för transport.

          Härvid skall hanterbarheten och uppträdande mot andra hundar särskilt kontrolleras

        

         Bastjänst.   

     

    Målsättning

    Kontrollera hundarnas förmåga att slappna av i basmiljö. Hundarna skall kunna avhämtas, utfodras m.m. av för hunden okända människor.

     

    Anvisning

    Hundarna lämnas till funktionär efter mottagning och kopplas därefter upp i basmiljö. Hundarna förblir i basmiljö under hela provet med undantag för genomförande av aktuellt moment då funktionär lämnar ut hunden till föraren.

    Efter genomfört moment återförs hundarna till basen av funktionär. Hundens förmåga att vara tyst och kunna slappna av skall kontrolleras. Om arrangören inte tillhandahåller kojor/gryt får hundens egen bilbur användas.

    Bastjänsten pågår till dess att sista hund genomfört sista moment.

     

         Spårprov med patrullering och spårupptag.

        

     Målsättning

    Kontrollera hundens förmåga att markera och följa ett spår.

     

    Anvisning

    Spårupptag och spårning bedöms var för sig. Spårövergång får ej ske närmare än 50 m från start.

          

         Patrullering sker i råterräng, 200m.

    Vid spårupptag koppelspårar ekipaget ca 20 m. Därefter görs en halt på 5 minuter. På direktiv selar föraren på hunden och fortsätter spåra.

    Bakspår anses som godkänd markering. Vid bakspår vänds ekipaget av kontrollant efter ca 20 m. För godkänt krävs att hunden markerar spårövergången vid första tillfället.

          

         Spårets längd = 1500 m . Spåret skall innehålla minst 2 st 90-graders vinklar.

    Ålder: 90 min.

    Max tid: 90 min.

    Antal föremål = 3 + slut. Krav för godkänd = 1 + slut.

        Föremål skall vara av varierande slag (trä, plast, metall och textil) och inneha storlek

        enligt SBK:s tävlingsbestämmelser.

     

      Bevakningsprov

     
    Målsättning

    Kontrollera hundens förmåga att uppfatta och markera en i skogsterräng gående person.

         

          Anvisning

    Provet utförs stillastående från bevakningsplats under 60 min, och om möjligt i mörker.

    Förarna får sina hundar utanför basområdet av funktionär.

    Figuranternas rörelseschema enligt bilaga2.                                                                                    

    Figuranterna startar på provledarens order 150 meter från hundarna och rör sig, på

    markerad bana, växelvis enligt i förväg uppgjort schema. Två halter om 5 respektive 10 minuter skall genomföras.För godkännande krävs att hundar markerat före 50 metersgränsen.

    Kontrollant kan begära ytterligare figurantförfyttningar för att utröna oklarheter.  

    Efter bevakningsprovet skall hundarna åter till basen för fortsatt bastjänst.

    Funktionär återför hunden till basen.

     

    Alternativ 1. Hundarna i en grupp

    6 – 8 hundar placeras med 5 meters mellanrum.

     

    Alternativ 2. Hundarna i två grupper.

    3 – 4 hundar placeras med 10 meters mellanrum.

     

       Patrullering:

     Målsättning

    Kontrollera hundens förmåga att under patrullering markera människor vid sidan av patrullstigen.

    Vid provtillfället kan vallningen av stigen variera. (motvallad, flödesvallad och råterräng)

           

          Anvisning

    Patrullsträckans längd: ca 1000 meter.

    Vindfigurant: 50-80 meter.                                       

    Ljudfigurant: Figuranten startar 100 meter från stigen och går ”snett mot” hunden.

    En minuts halt vid första vinkeln.

    Figuranten ej närmare stigen än 50 meter

    Sidledsförflyttningen parallellt med stigen skall vara 50 meter 

         Figuranten får ej bli synlig för hundarna.                                                                                                

         Kontrollanterna bestämmer beroende av rådande väderlek och markförhållanden  

         vilken typ av ljud samt volym som skall nyttjas.

    För godkännande krävs att hunden markerar figurant under patrullering.

    Provledare skall ej kommendera stillastående bevakning i närheten av figuranten.

    Om däremot föraren väljer att göra stillastående bevakning och därvid får markering skall hunden bedömas som godkänd.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Försvarsmaktshundens främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sin förare för personer i bevakningsområdet. Hunden tränas att från fasta posteringar och längs patrullstigar tydligt markera ljud i terräng. Hunden kan på mycket långa avstånd höra en människa som rör sig, och markera detta för sin förare. Hunden varnar på detta sätt sin förare för eventuella inkräktare. Vid patrullering kan hunden även med hjälp av sitt fina luktsinne ta upp och följa spår, genom vittring på marken, och avslöja personer som gömmer sig i terrängen. På uppdrag av Armén/Hemvärnet och Flygvapnet och Marinen utbildar Svenska Brukshundklubben hundförare och hundar som placeras i Försvarsmaktens olika förband. Hund och förare ska vara ett komplement till övrig bevakning med huvuduppgift att varna förbanden.

    FÖR DIG SOM VILL VETA MER: KLICKA PÅ SBK:s Logga