HANDLING/ANATOMI      ©forzageran.se 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                         Handlingskurs för Gerard O´Shea

Min Belgiska Vallhund  Geran , en Groenendael och jag åkte iväg tidigt på morgonen den 31/6. Vi hittade Skövdes BK och var där över en timma för tidigt. Vi ställde oss lite avsides och somnade en stund i bilen. 07.30 var det vac.kontroll och ID-kontroll. Kursdeltagare från nästan hela Sverige. Det var ett rikt utbud av olika hundraser, bara en belgisk vallhund.

Det var lite spännande vad detta kunde ge. Jag hade läst på lite om Gerard. Han kommer från Irland och kursen var mestadels på svenengelska dvs. varvat svenska kontra engelska av förklarliga skäl. Exteriördomare, egen uppfödning, en av de mest inspirerande och populära i gebitet, ägnar han stor tid åt kurser i anatomi och handling året om. Aktivitetsgrupp Skaraborg, DanskSvensk gårdshund hade bokat honom nästan två år tidigare eftersom han är så efterfrågad. En superkändis i hundsammanhang, ett varumärke, utställningsdomare i 18 år i många länder runt om i världen och ”mannen som talar med hundar” så det är klart att jag var nyfiken på denna handlingskursledare med alla dessa positiva omdömen.

Handling

 GÄSTBOK

 Inget material/foton får kopieras utan medgivande©forzageran.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi började dagen med teori, vilket passade mig utmärkt. Handling handlar om hur man på bästa sätt ska visa sin hund på en utställning.  Att det fanns så mycket att prata om och tänka på det trodde jag inte. Gerard har en fantastisk förmåga att föra fram sitt budskap på ett pedagogiskt sätt. Bl.a. använde han oss kursdeltagare som hundar för att visa vad han menar. Vi fick oss många goda skratt. Själv råkade jag ut för en tandvisning/samt bedömning av hårkvalité och blev tvåa inte för att jag morrade eller så utan för att jag tittade bort och inte var så samarbetsvillig. Det blev en hel del antecknat.  En utställning är lika mycket tävling som en lydnadstävling eller spårtävling men hur mycket tränar vi utställning? Jo, lite ringträning har vi ju haft… kan tänka mig att du Maria W(Gerans uppfödare) skrattar gott just nu. Du vet vad jag menar med svansjön.  Till er andra kan jag ju säga att det handlar om hur man inte ska springa med sin belgare. Sådant ska läras ut av de som har belgare, eller åtminstone kan rasen. Efter fikapausen var det dags för praktik. Fokus låg på att få hundarna att lyssna på sina förare samt lära dem rätt beteende i utställningsringen. Ring var anordnad och sen…. Oj, vi sprang och vi ställde, vi sprang och vi ställde i ösregn.  Regn, spelar roll, Gerard dribblade oss och alla väder kan ju finnas under utställningsdagar, precis som under andra tävlingar.  Det var skönt att sätta sig i en varm bil och åka hem.  När vi kom hem, åt vi och vilade lite.

Söndagen den 1/7 hade vi em.passet. Det var en dag med vackert och varmt väder i kontrast till dagen innan.  Vi började som dagen innan med teori. Lika många skratt här och mycket antecknat. Gerard tycker att vi SKA skratta mer eftersom vårt beteende har effekt på hundens beteende. Efter fikat var et dags för praktik. Gerard använde Geran som visningshund. Nu gick vi in på koreografi, att få hundarna att själva ställa upp sig och framhäva sina rastypiska drag. Individuell tid och träning och träning. Ja, detta resulterade i en del träningsvärk.  Som ni vet så har Geran varit lite morrig sedan vi var på Rasspecialen i Sthlm( 2005). Gerard ägnade 10-15 min till detta och gav mig en kommunikation med Geran, bestående av handtecken och endast ett ord. Inte undra på att han benämns ”mannen som talar med hundar”. Tre utställningar i sommar och inte något morr, gissa om jag är glad och otroligt tacksam för den hjälpen, som grädde på moset plockade vi BIR mm. Geran och jag hade två fantastiska dagar i Skövde. Vi lärde oss otroligt mycket.  Vi träffade mycket trevligt folk och många härliga hundar. Nästa kurs för Gerard är vi redan anmälda till och Geran… ja, han bara älskade Gerard. Själv känner jag att vi har ett annat sätt att föra oss i utställningsringen, och framförallt så har det blivit roligt att tävla i utställning.

  Individuell träning och problemlösning

    

                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja, vad ska man säga om Anatomikursen.
Många skratt, Gerard brukar ju visa med hjälp av kursdeltagare vad han menar. Framställ, bakställ, när chassit inte stämmer, hur ser det ut då?
Ja, gissa om vi skrattade. Gravitationslinje... jag tänker och ser annorlunda nu på en hund. Framvinklar, bakvinklar, överlinje... ja, jösses. T1, T2, T3 och konsekvenser av att skuldran inte sitter rätt. Pounding, padding, hållning, balans, passgång, kors, vad betyder välvinklad?
Ja, huvudet var som ett getingbo. Vi fick väldigt bra litteraturtips.
Detta är ju något som måste smältas under lång tid.
Så efter alla timmars teori, var det dags för praktik. Hjälp, vad vi tyckte att det var svårt. Vi delades upp i 6 grupper med 7ekipage i varje. Sen fick vi beskriva varandras hundar.

 

Så här såg listan ut som vi hade att beskriva från:
1.Kön
2.Ålder
3. Storlek/substans/benstomme
4.Grundprop.
5.Nacke, manke, överlinje
6. Bröstkorg, förbröst, fram/bakställ
7.Vinklar, fram/bak
8.Tassar, tass i centrum? gravitationslinjen, mellanhand i  
   relation till skuldra
   Has, bakvinklar börjar i?
9.Kondition - muskler
10.Sidorörelser, lika mycket?
11.Fram och tillbakrörelser
12. Temperament och beteende

Detta mina vänner, var inte det enklaste.
Vår grupp bestod av mops, flat, rottis, mfl.
Punkt 1 och 2 var ju ok, men sen.... vi fick inte beskriva ex. päls, svans, öron osv. Allt handlade om att finna ord för grundchassit, då spelar det ingen roll vilken ras det är. Alla grundchassin måste ha en viss uppbyggnad. Så man fick tänka sig att man skalat av hunden det yttre, göra små hundar till stora hundar och bara se på chassit.
Vi var i alla fall duktiga på att se för lite framvinklar och konsekvens av det.
Vi hade ju flera hundar som var 1, 1,5 år gamla så det var ju inte så konstigt. Gerard beskrev Geran och en flat. Så himla enkelt, några ord bara så föll allt på plats.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då var det dags att ta farväl. Trötta och fullproppade helgkursdeltagare. Både med teori, praktik och jättegod mat. Både jag och Gerard och säkert flera med oss, var imponerade av Maria Wilhelmssons kunskaper både när det gäller Anatomi och fackengelska. Tack Maria för att du hjälpte mig med Geran. Han såg väldigt glad ut. Tilläggas kan att jag vid det här tillfället just gått på kryckor efter en muskelbristning i vaden, och hade lite svårt för att gå.

Tack även till Gerard, Erika, D/S Gårdshund för jättetrevlig helgkurs!

 

 

 

 

 

 

 

Gerards egen Kennel

JUST ASK

  Gerard och Geran

 

 

 

 

Taiba undersöker Gerard noga.
Geran sitter tryggt hos mormor och gammelmatte Maria

Gerard visar olika framvinklar

Framställ&Bakställ... och massor med skratt.

Anatomi